Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2925   

Fusarium oxysporium f.sp.phaseoli
Fusarium Sararmasi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Fusarium oxysporium Schl. f.sp.phaseoli Kend.&Synd.,
Fusarium oxysporum f. sp. tracheiphilum fungal bir hastalik etmeni olup, bitkilerin iletim demetlerine yerlesir ve fasulyelerde solgunluk hastaligina neden olur. Fungus toprak kökenli olmakla birlikte tohum ilede tasinmasi mümkündür. Fungus misellerin kalinlasmasi ile olusan klamidisporlar sayesinde toprakta uzun süre canliligini koruyabilir. Tohum bulasmalari ya yüzeysel ya da kabuk altindaki dokularda bulunur, fakat tohum embriyosu temiz kalmaktadir. Lokal bulasmalar toprak ya da bitki kalintilarinin tasinmasi ile olur. Infeksiyonlar özellikle bitkilerde bir sekilde açilan yaralanmis kök dokularindan olur. Toprak ve çevre kosullari da infeksiyon ve hastalik belirtilerin ortaya çikmasinda önemli rol oynar. Hastalik siddeti 25-30 °C toprak sicakliklarinda maksimumdur ve daha yüksek sicakliklarda bu dramatik olarak azalmaktadir. Yüksek toprak sicakliklarinda da bitkiler infekte olamkata, fakat solgunluk belirtisi bitkilerde görülmeyebilir, bunun yaninda sidettli bodurluk ve normalden 2-3 hafta önce bitkiler olgunluga erdikleride görülmektedir. Bir çok Fusarium solgunlugunda oldugu gibi, 1) düsük toprak sicakliklar patojene uygundur ve solgunluk belirtilerini hizlandirmaktadir. 2) yüksek nitrojen, özellikle NH4-nitrogen ve isik, kumlu hafif asitik topraklar (pH 5-5.5) hastaligin gelismesine uygndur, ve 3) Topragi kireçleyerek PH 6.5-7.0 çikarma hastaligin solgunluk siddetini artirabilir. Fungusun diger Fusarium türlerinde oldugu gibi 3 farkli sporlari bulunmaktadir, bunlar tek hücreli mikrokonidi, bir yada bir kaç hücreli makrokonidi ve kalin hücre duvarli klamidosporlardir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastaligin yaprak belirtileri ilk önce yasli yapraklarda sararma ve solgunluk seklinde kendini göstermektedir. Hastalik ilerlerken daha genç yapraklarda etkilenmeye baslar. Bitkilerde bodurlasma görülür, fakat bu erken devrede etkilenen bitkiler de daha açk olmaktadir. Siddetli olarak etkilenmis bitkiler kalici ve olgunlasma öncesinden iitibaren yapraklarini kaybedebilir. Kök dokularindaki iletim demetlerinin kararmasi hastaligin en belirgin özelliklerinden biridir. Bu hastaligin yogunluguna, kültüvarin çesidine, infeksiyonun siddetine ve çevre kosullarina bagli olarak degismektedir.

F_oxysporium

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3-4 yil ürün rotasyonu (çok uygun bir durum degil) ve devamli üretim alanlarindan konukçusu bitkilerinin uzaklastirilmali.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi.
3. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak, su ve alet-ekipmani kullanilmali.
4. Dayanikli çesitler tercih edilmeli.
5. Hastalikli fideler hemen yetistirilme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli. 6. Yetistiricilik için hafif topraklar tercih edilmeli ve asiri nemden kaçinilmalidir, toprak drenajina önem verilmelidir.
7. Asiri olarak nitrojen gübrelemelerden sakinmali.
Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Thiram WP/WG 80% (300 g)
K
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Fusarium oxysporium f.sp.phaseoli
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net